FAQ’s

Lees hieronder de meest gestelde vragen over airco’s!

1. Hoe koelt en verwarmt een airco?

Een airco laat lucht langs een met koud koelmiddel gevuld element circuleren. Hierdoor is de lucht die uit de airco komt ongeveer 15 graden kouder als de lucht in de ruimte. Als de ruimte de ingestelde temperatuur heeft bereikt neemt de luchtstroom af. Hierna zal de ruimte automatisch op temperatuur gehouden worden. De binnen unit zal dan nog stiller gaan werken en de buitenunit schakelt zichzelf na een tijdje uit. Mocht de temperatuur in de ruimte toch weer toenemen, dan is de airco voorzien van sensoren om dit te detecteren en zal de airco weer gaan koelen. Zo ben je altijd verzekerd van een constante aangename temperatuur.

2. Wat is een split airco systeem?

Split airco betekent dat een deel van de airco binnenshuis en een deel buitenshuis staat. In het buitendeel van de airco wordt, naar gelang de wens om te koelen of verwarmen, warmte of kou afgegeven/onttrokken. Het hebben van een apart buitendeel komt de efficiëntie van de airco ten goede en dit raden wij, indien mogelijk, dan ook altijd aan. Indien dit echter niet mogelijk is, bieden wij ook monoblock airco’s aan. Voor verdere uitleg zie “FAQ: Heb je ook airco’s zonder buitendeel?”

3. Heb je ook airco’s zonder buitendeel?

Er bestaan airco’s waarbij een buitendeel niet noodzakelijk is. Je kunt dan kiezen voor een zogenaamde “monoblock airco” of een “mobiele airco”. Bij monoblock airco worden er twee gaten met een gemiddelde doorsnede van 16cm door de gevel naar buiten gemaakt. Door deze gaten vindt dan de afgifte van warmte of kou plaats en het wordt netjes afgedicht met een rooster. Een monoblock airco is echter wel minder energie-efficiënt ten opzichte van een traditionele split airco (waarbij er een deel buiten het huis geplaatst wordt). Desondanks kan dit een mooie oplossing zijn indien een buitenunit niet mogelijk/gewenst is zoals bijvoorbeeld bij monumentale gebouwen. Een mobiele airco is nog minder energie-efficiënt en zullen wij dan ook niet aanraden om structureel mee te koelen of te verwarmen.

4. Zijn airco systemen zuinig in energieverbruik?

Moderne airco systemen zijn een stuk zuiniger dan enkele jaren geleden. Dit komt doordat het koudemiddel dat momenteel gebruikt wordt, sterk verbeterd is. Een airco voor thuisgebruik verbruikt, afhankelijk van het type airco en hoe hard de airco moet werken, tussen de 500 en 1200 watt.

5. Heeft een airco onderhoud nodig?

Ja, een airco heeft onderhoud nodig. Hoe vaak je een airco moet reinigen is afhankelijk van het gebruik en van de plaatsing. Gemiddeld gezien is het verstandig om een airco één keer per jaar te laten reinigen. Voor de mate van vervuiling maakt het nogal verschil of een binnendeel in de keuken hangt en het hele jaar door wordt gebruikt, of dat de airco in de slaapkamer hangt en alleen wordt gebruikt bij een aantal extreem warme dagen. Vet en stof blijven in de airco plakken en worden door gebruik vochtig warm en dan weer koud. Als je dit niet af en toe reinigt, kan er schimmel ontstaan. Dit voorkom je door de airco 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven.

6. Kan ik zelf een airco plaatsen?

Nee. Om een airco te mogen plaatsen is bij de wet geregeld dat je moet beschikken over een BRL 100 certificaat. Daarnaast moet je als monteur beschikken over een BRL 200 certificaat. De BRL certificaten hebben betrekking op het werken met de milieu-gevoelige koude gassen. Heb je deze papieren niet, dan kan de gemeente je verplichten de airco af te koppelen.

7. Is een airco slecht voor baby’s of kleine kinderen?

Nee, een airco is niet slecht voor baby’s of kleine kinderen. Het is wel belangrijk, dat je de temperatuur niet te veel terugkoelt. De vuistregel voor het instellen van de temperatuur is dat je niet meer dan 7 graden terugkoelt ten opzichte van de buitentemperatuur. Door regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat de lucht die door de airco stroomt schoon blijft. Dit is ook belangrijk voor gezond gebruik van de airco.

8. Wat kost een airco ongeveer aan elektriciteit?

Dit is heel erg afhankelijk van de situatie. Een slaapkamerairco die een uur koelt, kost je ongeveer tussen de 0.5 en 1 kwh per uur. Dat is dus tussen de 12 en 25 eurocent per uur. Vaak kun je met 1 á 2 uur koelen in een slaapkamer de temperatuur prima naar beneden brengen. Moderne airco’s zullen zelf afschakelen als de ingestelde temperatuur is bereikt. Dit is ook heel prettig als je in de winter de airco gebruikt om te verwarmen. Als de temperatuur dan afkoelt, gaat de airco automatisch weer verwarmen.

9. Hoeveel geluid maakt een airco?

Een airco maakt vaak maximaal 40 Db geluid. In de praktijk is een airco vaak een stuk stiller omdat hij bijna nooit op maximaal vermogen draait. Je kunt voor het slapen gaan ook de fluistermodus selecteren. De airco zal met minder vermogen verwarmen en alleen nog fluisterstil werken, ongeveer 15 Db.

10. Hoelang gaat een airco mee?

De technische levensduur van een airco is 15 jaar, een hele periode dus! Natuurlijk is een vakkundige installatie dan wel een vereiste.

11. Filtert een airco ook lucht?

Ja, dat kan. Er kan gekozen worden voor modellen die pollen uit de lucht filteren, of voor airco’s met ionenfilters om nare geurtjes en bacteriën uit de lucht te filteren. De ionenfilter van Daikin doodt zelfs virusdeeltjes zoals covid.

12. Hoe werkt een airco?

Een airco koelt of verwarmt de lucht. Dit doet hij door lucht langs het koudemiddel te laten stromen dat heel warm of koud is. Hiermee wordt de lucht die uitgeblazen wordt tussen de 10 en 15 graden kouder of warmer dan de binnentemperatuur.

13. Wat voor airco heb ik nodig?

Wat voor airco je nodig hebt, is geheel afhankelijk van je wens en situatie. Er zijn verschillende type airco’s. Wij kunnen vrijblijvend langskomen om de verschillende opties te bespreken.

14. Wat is het verschil tussen een multi- en een singelsplit airco?

Een singelsplit is een model airco waarbij het buitendeel één binnen deel aanstuurt. Bij een multisplit airco heb je meerdere binnendelen en één buitendeel. Vaak is het esthetisch mooier om met een multisplit airco te werken als je toch meerdere binnendelen wilt. Dit is vaak wel duurder of net zo duur als twee singelsplit airco’s. Wij adviseren graag in een persoonlijk gesprek wat het beste bij de situatie past.

15. Wat is een cassette unit?

Een cassette unit is een airco die je vaak in kantoren ziet in een verlaagd plafond. De laatste jaren zie je ze ook terug in industriële settingen waarbij de airco vrij in de ruimte hangt. Vaak is een cassette unit minder geschikt voor een woonhuis omdat er vrije ruimte boven het plafond nodig is. Denk hierbij aan een minimum van 30cm.

16. Wat is een wandmodel?

Een wandmodel is de meest geplaatste airco in woonhuizen, maar ze worden ook vaak in een hotelkamer gebruikt. Een wandmodel biedt een uitstekende match tussen functionaliteit en prijs.  

17. Wat is een kanaalunit?

Een kanaalunit is een binnendeel dat weggewerkt zit in een kast of muur. De lucht wordt de ruimte in geblazen door roosters. Esthetisch misschien wel de mooiste oplossing, maar hieraan zit helaas ook een prijskaartje.

18. Wat is een plafondmodel?

Een plafondmodel is een grotere airco die vaak gebruikt wordt in kleine tot middelgrote commerciële ruimten. Deze airco kenmerkt zich doordat er vaak een grote stroom lucht afgegeven kan worden, waardoor er verhoudingsgewijs minder capaciteit nodig is om toch snel de gewenste temperatuur te bereiken.

19. Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Per type airco zit er verschil in het aantal m3 meters dat deze goed kan koelen. Grofweg kun je zeggen dat je met een airco van 2,5 kw een ruimte tot 75 m3 kunt koelen, met een airco van 3,5 kw tot 100 m3 en met een airco van 5.0 kw tot 150 m3. Verder speelt mee hoe goed de ruimtes geïsoleerd zijn, of er veel glas op het zuiden is of dat het allerheetste zolderkamertje van het huis gekoeld moet worden.

20. Welke merken airco plaatst ThuisTemperatuur?

Wij zijn niet gebonden aan merken airco’s. Doorgaans plaatsen wij Toshiba, Carrier of Daikin; alle drie gerenommeerde merken met goede garantie en servicemogelijkheden. Ben je specifiek op zoek naar een bepaald type of merk? Dan kun je ons altijd bellen voor meer informatie.

21. Wat voor leidingen moeten er van binnen naar buiten?

De delen van een split airco (los binnen- en buitendeel) staan in verbinding met elkaar door middel van koelleidingen en een signaalkabel. Daarnaast moet er een condens afvoer van het binnendeel naar buiten of naar een afvoer aangebracht worden om zo overtollig condenswater af te voeren dat ontstaat in de koelmodus. Voor al deze leidingen is een gat door de gevel nodig van 6,2cm. ThuisTemperatuur beschikt over de juiste machines om zonder verdere schade aan binnen- en buitenmuur dit gat te kunnen maken. Ook hebben wij altijd apparatuur bij ons om eventuele leidingen te detecteren die al in de muur zitten. Als het nodig is om over de wand de leiding in het zicht te verleggen, dan doen wij dit in een nette kabelgoot. Je kunt kiezen tussen een witte, ivoorwitte, bruine of zwarte goot. Zo proberen we iedere airco zo fraai mogelijk te plaatsen. Op verzoek kunnen we altijd ook kijken naar een kunststof, zinken of houten koof om leidingen weg te werken.

22. Wat voor elektrische voeding heeft een airco nodig?

Dit is afhankelijk van het vermogen van de airco. Wij bekijken dit tijdens de offerte opname. Voor een airco zwaarder dan 5.0 kw adviseren we in ieder geval een eigen elektriciteitsgroep. Gelukkig is het bijna altijd mogelijk om simpel een voeding te verkrijgen bij het buitendeel. In alle gevallen beoordelen wij de elektrische installatie voor we een offerte uitbrengen en geven wij hierover vrijblijvend een advies.

23. Waarom is het veel voordeliger om met een airco te verwarmen dan met een elektrische kachel?

Omdat de compressor het enige medium in de airco is dat significant energie vraagt kun je bijvoorbeeld met 1 kwh elektriciteit wel 4 kwh warmte maken. Een spiraalkacheltje maakt met ongeveer op 1 kwh elektriciteit 1 kwh warmte. Dit maakt een airco met de hoge gasprijzen van nu heel interessant!  

Staat jouw vraag er niet tussen?

Laat het ons weten, we helpen je graag!